måndag 9 mars 2009

SVERIGE TYSTNAR MED PRIVATISERINGAR

Att den borgerliga alliansen har en plan för vad privatiseringar av skattefinansierad verksamhet ska leda till är helt klart. Det behöver man varken vara raketforskare eller konspirationiskt lagd för att inse. Med privatisering tvingar man bort meddelandeskyddet och ansvaret för misskötsel inom vård, skola och omsorg kan dessutom skyllas på en enskild underleverantör.

Det vi får är ett tystare Sverige där människor är rädda för att missta jobbet, så om gamla Agda får rulla sig i sin egen avföring eller om en person med fel efternamn blir diskriminerad på intensiven spelar ingen roll. Detta är det Sverige vi får med en borgerlig regering och det kommer bara att drabba den som inte sitter med miljoner på banken. När Fredrik Reinfehldts pappa super ner sig och kör bil kan han ju alltid åka på klinik med med en remiss från Sofiahemmet.

Vad Sverige behöver är en riktig debatt kring meddelandeskyddet. En debatt som avslöjar den fatala okunskap som präglar de uttalanden som kommer från socialminister Göran Hägglund (kd). Han är helt oförstående till att det är ett problem när bl a aktiebolagslagen hindrar vårdare i privata företag att utnyttja lex Maria för att med trygghet kunna påvisa brister.

Min uppmaning till dig som kommuninvånare är att du tar kontakt med din kommun och kräver att meddelandeskyddet skrivs in i avtalen med privata vårdgivare eller skolor. Annars är det dags att kräva en återkommunalisering av offentlig verksamhet. Det gick i Trondheim så det går här.

Inga kommentarer: