måndag 16 februari 2009

Rädda människor styr Sverige


Jag behöver inte säga vad jag tycker om människor med kontrollbehov. Jag kan bara konstatera att små människor behöver mycket kontroll medan stora människor litar på sina medmänniskor och låter målstyrningen gå före prestigen.


Lite då och då stöter vi alla på patrull när vi är engagerade i olika frågor. Detta gäller inte minst i våra kära folkrörelser och politiska partier. Med hjälp av stadgar, styrdokument och andra ursäkter försöker rädda män kontrollera lokalt engagemang där de inte har kontroll över det som sker. Konsekvensen av detta är att demokratin dör och engagemanget likaså medan några gate keepers håller krampaktigt i beslutsvägarna. Om opositionen i Sverige ska ha någon chans i nästa val så måste förändringsarbetet och förnyelsen sättas före frågorna om vilken man/kvinna som ska sitta på vilken stol.


Till alla er människor som brinner för något men känner att ni i ert dagliga arbete för olika frågor blir begränsade och styrda uppifrån så har jag några tips. 1. Fråga aldrig före, det är lättare att bli förlåten efteråt. 2. Jobba i lokala nätverk så att besluten kan flyttas runt till den plats där framgångsmöjligheten är störst. 3. Låt inte dina egna kontrollbehov gå före lokala behov och idéer. 4. Våga utmana dina egna fördomar och ta hjälp av mångfalden för att vända på frågor. 5. Omge dig aldrig bara med ja-sägare då utvecklas du aldrig.


Idag styrs samhället på alla nivåer av rädda människor som tänker mer på sin egen position än på vad som faktiskt uträttas. Om vi inte kan vända den utvecklingen är demokratin död inom överskådlig framtid. Vi behöver ett direkt inflytande för att kunna rädda den representativa demokratin.

Inga kommentarer: