tisdag 3 november 2009

Aldrig

Funderar över vad som händer i vårt nya Sverige. Fick nyligen ett mail från Rolf Nilsson som är ordförande i Stockholms hemlösa. När jag läser vad han skriver så förstår jag både hans frustration och den situation som tusentals hemlösa befinner sig i. Lösningen på hemlösheten tycks aldrig vara att skapa fler bostäder utan snarare att diagnostisera och därmed skuldbelägga de som är utan bostad. Den senaste idiotin är ett akademikercenter som ska avhandla hemlösheten. Kan bara inblilla mig hur många välmående medelklassmedborgare som får jobb där. Frågan är bara om hemlösheten blir mindre? Svaret på den ledande frågan är förmodligen nej.

Samtidigt läser jag på Barbro Engmans blogg, hon är ordförande för Hyresgästföreningen, och där hittar jag ett inlägg där hon beskriver hyresrättens låga värde idag. Hon citerar flera politiker runt om i landet som beskriver hur man måste blanda upp hyresrätten med andra boendeformer så att människorna som bor där får träffa "riktiga" människor. Detta är en horibel beskrivning och Barbro Engman lyckas också avslöja det riktiga skälet till att många politiker vill ombilda hyresrätter till bostadsrätter. De vill få loss pengar genom att sälja ut hyresrätten.

Själv bor jag i hyresrätt och tänker aldrig varken skämmas för det eller på något sätt medverka till att den som är hemlös inte kan få en lägenhet. Med en fungerande bostadsplanering så skulle alla som vill kunna få en hyresrätt, bostadsrätt eller egnahem. Lägg alla pengar som satsas på hjälpinstanser för hemlösa på att planera för bostadsbyggande till samma målgrupp. Satsa pengar på att följa den demografiska utvecklingen så att vi vet hur många bostäder som behöver byggas. Renovera miljonprogrammet så att alla idag befintliga bostäder där är beborliga även om tio år.

Min vädjan till er som läser detta är att ni inför valet 2010 ställer krav på en konkret plan för bostadsbyggandet. Ställ också krav på att hyresrätten, bostadsrätten och villan beskattas på ett jämbördigt och rättvist sätt. Ställ också krav på att kommunala bostadsbolag ökar jämställdheten mellan män och kvinnor i sina ledningsgrupper. Då kanske chansen ökar att vi börjar bygga för människor igen. All form av mångfald krävs i bostadsbolagen om allas behov ska kunna tillgodoses på ett vettigt sätt. Det gäller naturligtvis ledningsgruppernas och bolagsstyrelsernas sammansättning efter ålder, klass och etnicitet. Den modige vågar kanske t o m släppa in hyresgäster i styrelsen för de allmännyttiga bolagsstyrelserna.

Inga kommentarer: