torsdag 4 december 2008

NÄR POLITIKER TROR ATT DE ÄR FÖRETAGSLEDARE

I Sollentuna lever vi idag i ett ickedemokratiskt samhälle där det moderata kommunalrådet Torbjörn Rosdahl (m) inte vill erkänna sitt politiska ansvar. När han slaktar den öppna insynen i kommunen genom att tvinga Lokal-TV producenten att skriva på ett förbud mot kritiskt granskande verksamhet har vi ett trendbrott i vår kommun. Under lång tid har vi nämligen haft någon form av publicistisk frihet.

VD Wannabe

När Torbjörn Rosdahl blir intervjuad i Radio Stockholm så jämför han sig själv med en Vd på Volvo. Analysen bygger på att -En Vd skulle väl inte finansiera negativ information om det egna bolaget. Ur det perspektivet har jag svårt att se hur liberaler och andra som fortfarande försvarar de demokratiska värderna ska kunna följa Rosdahl och den kristna bombgeneralen Thomas Ardenfors. Eller vill de också avskaffa demokratin och kommunallagen till förmån för aktiebolagslagen.

Varför jag nämner Ardenfors i denna artikel är att han snart har alla uppdrag i kommunen. Han är propagandachef i Moderaterna, han sitter i nämnder och han är snart projektledare i vartenda jävla jippo som finns i kommunen. Att han är duktig på att ta plats vet vi då han körde Livets ords utbrytarsekt Stockholm Carisma Center i konkurs med 12 miljoner i skulder vilket gav brysk kritik i den kristna tidningen Dagen. Inte ens Runar Sörgard tycktes känna det moraliskt försvarbart att hänga kvar i församlingen. Min slutsats är därför att det också är Ardenfors som ligger bakom strategin att tysta ner Lokal-TV och journalistiken i Sollentuna till förmån för sina moraliska program som rullar under namnet Studio Sollentuna.

Min fortsatta analys är att Rosdahl knappast kan bli långvarig som kommunalråd i Sollentuna om han inte vill se sig själv som politiker. Hotet kommer dock ej utifrån utan jag tror att han blir ersatt av Thomas Ardenfors själv. Denne man har med sitt järngrepp om informationen i Sollentuna skaffat sig samma Pole-Position som Stalin införskaffade i början av 1920 talet. Läser man mellan raderna i hans blogg så ser vi också en tydlig vilja att flytta fram sina egna positioner.

Det är den politiska oviljan till ansvar som bäddat för den ekonomiska krisen

Det symptom som Rosdahls inslag i Radio Stockholm visar på är de borgerliga politikernas vilja att ta ansvar för det politiska arbetet. En rad liberala ekonomer hävdar att den ekonomiska krisen bottnar i en brist på reglering av marknaden. När Rosdahl nu inte ens vill separera sitt kommunala uppdrag från vilket jävla chefsjobb som helst förstår vi hur det gått till. Det handlar om att undvika transparens där medborgarna får insyn, det handlar om att ersätta kommunallagen med aktiebolagslagen och det handlar om att predika istället för att informera.

1 kommentar:

Bosse Wanngård sa...

Hm... skulle det kunna vara så, menar du??? Ganska filmiskt; hur en välmående kommun omärkligt glider bort från demokratins styr- och reglerfunktioner... Nej hu.. den där tanken vågar jag inte fullfölja...