söndag 28 december 2008

Kapitalismens fall


När någonting drivs till sin yttersta gräns riskerar det alltid att gå sönder. Det är det som nu skett med kapitalismen och marknadsekonomin. En av de faktorer som den borgerliga regeringen ägnat sig åt är de hysteriska privatiseringarna. Dessa har gjorts helt på ideologisk grund och därför kan ingen säga att den sittande regeringen inte är medskyldig till det som händer.

Min grundtes är att vissa saker inte ska, bör eller t o m kan privatiseras och det finns flera skäl till det. Områden jag talar om är vård, skola, omsorg och viss infrastruktur. De två viktigaste orsakerna till min ståndpunkt är att när denna privatisering görs försvinner för det första den gemensamma välfärden som ger grundtryggheten i ett samhälle och för det andra är detta områden där marknadsekonomin inte kan få fullt genomslag. Vad jag menar med fullt genomslag är att en privat skola eller ett privat vårdhem inte kan påverka sina intäkter per elev eller patient, så det enda sättet att öka vinsten är genom att skära ner i pengar och kvalitet. Om lilla Kalle får fler lärarlösa studietimmar så ökar vinsten eller om gamla Agda får rulla sig i sin egen avföring några timmar till så ökar också vinsten. Bättre läromedel eller ökad omsorg ger däremot ingen avkastning och då skriker de omättliga asgamarna på börsen.

Det jag säger är inte att all verksamhet inom vård, skola och omsorg måste bedrivas i kommunal eller statlig regi. Det jag däremot säger är att dessa områden måste lyftas bort från det privata vinstintresset. Då individens bästa sker på bekostnad av kollektivets bästa så hotas nämligen hela det kapitalistiska systemet. I vårt grannland Danmark har t ex friskolor varit tillåtna under lång tid men de måste drivas som stiftelser utan vinstintresse. Kan vi i Sverige utveckla ett sådant system, med hjälp av både traditionella kooperativa tankar och moderna tankar kring socialt företagande, så kan vi för samma kostnad både öka kvalitén och antalet arbetstillfällen.

Låter vi den sittande regeringen fortsätta sina privatiseringar där våra skattepengar till vård, skola och omsorg inte kommer verksamheten tillgodo utan istället blir aktieutdelning och privata vinster är vi illa ute. Då faller den gemensamma välfärden och därmed vår grundtrygghet och vi skapar ett samhälle som prövades och rasade samman på 1800 talet under namnen Manchesterliberalismen och/eller nattväktarstaten. Med sina privatiseringar hotar den svenska högerregeringen att skapa en situation där den internationella lågkonjunkturen och finanskrisen eskalerar ytterligare på vår egen bakgård.

2 kommentarer:

Igor Videla sa...

intressant text. Tipsar dig om boken Chockdoktrinen av Naomi Klein. Här får du en inblick i privatiseringar som införs i tider då samhällen befinner sig chocktillstånd. Det kan röra sig om naturkatastrofer, krig, ekonomiska kriser, statskupp eller ännu allvarligare, när ett samhälle befinner sig i ett sovande tillstånd.

Carina sa...

Johan, ar det OK att citera dig pa Facebook?