torsdag 11 december 2008

-VAD ÄR TRYGGHET?


Alla som idag ropar på förstärkt polis, mer övervakning och digitala system som ska kunna registrera varje steg vi tar grundar sin analys på en växande otrygghet. Problemet är att dessa intelektuellt svaga analyser bygger på en given koppling mellan trygghet och säkerhet. Den kopplingen finns inte menar jag. Däremot finns en strukturell koppling till klass, kön, ålder och bakgrund. En annan del av den upplevda tryggheten bygger på egenmakt och hur beslutsfattarna behandlar dig och ditt område.


Nyligen släppte Stockholms stad ut en rapport som heter Trygg i Stockholm? Där kan vi se att den farligaste platsen är Norrmalm men det är inte där folk är otryggast. Där kan vi också se att unga män är de som utsätts för flest brott men det är också de som är tryggast. Rika är tryggare än fattiga och de med social anknytning till sitt område är tryggare än de som inte är integrerade.


I rapporten från Stockholms stad ser vi gång på gång hur analysen av problemen i våra så kallade utsatta områden inte riktigt stämmer med verkligheten. Visserligen finns där problem men den största delen av problemen är i mina ögon traditionella ungdomsproblem. Ser vi till de redovisade demografiska kurvorna och vilka faktorer som i miljonprogramsområdena lyfts fram som otrygghetsskapande så ser vi en koppling mellan skadegörelse och en hög andel tonåringar. Det är samma problem som hemma i Sollentuna där jag bor. Dvs att i vårt lilla Wannabe-villaområde Viby finns det mycket ungdomar och där har det de senaste åren varit stökigt.


Om jag återvänder till Stockholms stad så sticker Östermalm ut på en punkt. Där är nämligen påträngande tiggeri en av de otrygghetsskapande elementen. -Kan det möjligen vara så att gåslevern smakar surt när man måste kliva över svältande och frysande människor på vägen hem från NK. I så fall kan jag meddela att klass, kön, ålder och bakgrund är det som spelar roll för en upplevd trygghet så det kanske inte är så konstigt. Det är detta som avgör om du har någon tro på din möjlighet att påverka din egen framtid.

Inga kommentarer: